Paranormal Activity, reż. Oren Peli; 2007

Komentarze, dyskusje i opinie o horrorach zrecenzowanych w Horrormanii i nie tylko.

Moderator: Judith Myers

Paranormal Activity, reż. Oren Peli; 2007

Postprzez Pottero 22 lis 2009, o 18:47

Recenzja Paranormal Activity:
http://www.horrormania.pl/filmy/569/

Zapraszamy do dyskusji nt. filmu!
Ostatnio edytowano 30 lis 2009, o 11:04 przez Pottero, łącznie edytowano 1 raz
Pottero

Re: Paranormal Activity, reż. Oren Peli; 2007

Postprzez Judith Myers 23 lis 2009, o 20:33

"Paranormal Activity" wg mnie zgnoiła kompania reklamowa, która jak się w konsekwencji okazuje, była znacznie na wyrost biorąc pod uwagę to, co reprezentuje sobą film. Nastrachany Steven Spielberg, który zamyka się po pokojach, nagranie zachowania widowni podczas pokazów, oczywiście pod względem czysto marketingowym znacząco wpłynęły na sprzedaż, bo kina pękały w szfach od nadmiaru widowni. Tyle tylko, że daje ona do zrozumienia, że mamy do czynienia z produkcją rzekłbym nawet, przełomową, kiedy w ostateczności otrzymujemy bardzo przeciętny horrorek w pospolitej ostatnio, dokumentalnej formie. Coś tam skuka, puka, zaskrzypią drzwi, i tak przez cały film. O ile początkowo wydaje się to interesujące, tak z biegiem czasu staje się IRYTUJĄCE. "PA" to dla mnie wielkie rozczarowanie, choć sam pomysł był bardzo trafny.
Judith Myers

Postprzez Paula 26 lis 2009, o 18:21

Zgadzam się z poprzednikiem. Początkowo pomysł na film wydał mi się ciekawy jednak im dalej w las tym coraz nudniej. Główna bohaterka nie potrafi ani trochę grać co również negatywnie wpłynęło na "Paranormal Activity". Różne były reakcje widowni jednak najczęściej słyszany był śmiech. A kiedy ktoś z widzów krzyknął ''zgaś światło'' a na ekranie po dwóch sekundach rzeczywiście zgasło światło cała sala wybuchła śmiechem :)
Zmarnowany pomysł moim zdaniem. Mogło być ciekawie a było znośnie. Owszem były całkiem zgrabne elementy zaskoczenia jak np: koniec, jednak film jest moim zdaniem niedopracowany.
Reasumując fajerwerków nie było jednak patrząc na repertuar kinowy gdzie ;remake, sequel... to dałam więc szansę "PA".
All work and no play makes Jack a dull boy

http://poczetstachu.blogspot.com/
Paula

Postprzez Cement 29 lis 2009, o 00:50

Właśnie wróciłem z kina, pozwolę sobie wkleić moją wypowiedź z DM gdyż najlepiej ujmuje ona moje odczucia.

Wiele nie oczekiwałem i zbyt wiele nie dostałem, jest to jeden ze słabszych horrorów kręconych w konwencji paradokumentu jakie dane mi było obejrzeć. Prócz nudy i niewielkiej ilości scen grozy na łopatki kładzie film praca kamery przy "strasznych" momentach - mamy zdjęcia z nieruchomej kamery i jasny sygnał od reżysera "teraz coś się zdarzy", co eliminuje całkowicie element zaskoczenia, który jest przecież niezbędny gdy operuje się środkami budowania grozy typowymi dla arsenału haunted movies (stuki, otwierające się drzwi etc.). Dalej - elementy humorystyczne w paradokumencie są jak dla mnie niedopuszczalne i zupełnie nie licujące z tą konwencją, tak więc takie momenty w PA jak łażenie z mikrofonem i pytanie ducha o ulubiony kolor trudno mi określić innym pojęciem niż "żenada".
Żadnym zaskoczeniem nie było też dla mnie zakończenie, od sceny z podnoszącą się kołdrą podejrzewałem, że tak to się musi skończyć.

Owszem, film ma swoje momenty, ale jedna zaledwie dobra jump scenka (o końcowej mowa oczywiście) oraz scena z bohaterką stojącą kilka godzin w jednej pozycji to zbyt mało, aby mówić o "Paranormal Activity" jako dobrym filmie grozy. Spośród nakręconych w ostatnich latach horrorów w formule paradokumentu takie obrazy jak "Noroi", "The Zombie Diaries", "[REC]" czy "The Blair Witch Project" biją PA na głowę.

4/10, w pełni podzielam ocenę Pottero.
Cement

Postprzez Pottero 29 lis 2009, o 16:42

Ja jeszcze przypomnę swoją „wideorecenzję” rzeczonego filmu, moim zdaniem aż nazbyt dosadnie mówiącą o nim wszystko: http://w42.wrzuta.pl/film/6QHPkKJfovf/p ... l_activity
Pottero

Postprzez Paula 29 lis 2009, o 17:01

Ha ha :D Świetne Pottero.
Idealnie podsumowuje ten przerażający film.
All work and no play makes Jack a dull boy

http://poczetstachu.blogspot.com/
Paula

Postprzez agneau 24 gru 2009, o 06:24

Uwaga, uwaga, staję po drugiej stronie barykady. Obejrzałam wreszcie PA i Wasze opinie są dla mnie wielkim zaskoczeniem. Fakt, jestem zeschizowana na punkcie opętań, ale... no, jak to możliwe, że Wy się śmiejecie i narzekacie na brak horroru w horrorze, kiedy ja od mniej więcej połowy filmu bałam się patrzeć na nocne sceny, a później nie pozwoliłam narzeczonemu wyjść z psem i zostawić mnie samej w domu? A ja naprawdę nie jestem jakoś szczególnie wrażliwa na horrory... Jak dla mnie PA, jako zapis procesu opętywania jest, no cóż, bezbłędny.
agneau

Postprzez Judith Myers 24 gru 2009, o 14:08

Co Ty mówisz, moja droga. Naprawdę się wystraszyłaś? Przecież w tym filmie niewiele się dzieje. Oglądałem go w środku nocy i owszem, jak na początku było ciekawie, tak po pewnym czasie zrobiło się nudnawo. "PA" to taka "Istota", tyle tylko, że nakręcona w dokumentalnej formie. Ten film jest interesujący, nie można mu tego odmówić, ale ta kampania reklamowa była znacznie na wyrost. No fajnie, że go rozprowadzili i zrobili wkoło dużo szumu, ale bez przesady. Czekałem na seans z utęsknieniem, bo lubię filmy o opętaniach i duchach, ale "PA" w niewielkim stopniu sprostał moim wymaganiom.
Judith Myers

Postprzez agneau 24 gru 2009, o 19:42

Wiesz, może to wynika właśnie z tej hałaśliwej promocji. Wy spodziewaliście się dzieła sztuki, ja, patrząc na wasze opinie oczekiwałam zmulonego gniota. Może byłam zmęczona, może gust mi się popsuł, ale faktem jest, że ostatni raz bałam się podobnie na "Egzorcyzmach Emily Rose", które oglądałam jakieś 3-4 lata temu. Ale, jak pisałam, opętania to dla mnie najstraszniejsza rzecz na świecie.
agneau

Postprzez JuGGalo_Verso 21 cze 2010, o 07:20

film nudny, nudniejszy i najnudniejszy. W ogóle o jego istnieniu dowiedziałem się, od dwóch koleżanek, które pokazały mi ten jakże straszny trailer z widownią, która rozdziawia mordy tak, że można bym im tam wpakować rakietę V-2. A więc zabierałem się za ten film z nadzieją, choć troszkę szybszego bicia serca (kocham to uczucie, gdy się boję :>), ale niestety spotkało mnie wielkie rozczarowanie. Ciągliwe sceny rozmów, sceny nocne troszkę urozmaicają i choć są najlepsze w filmie są i tak nudne ;) nie wiem co jeszcze mam powiedzieć o tym... chyba to, że naprawdę nie wierzę jak można myśleć, że te nagrania są prawdziwe :shock: (tak, tak, ostatnio spotkałem się z serią wyzwisk, gdyż wyśmiałem takiego dresika, bo mówił, że to naprawdę było :lol: )
JuGGalo_Verso

Powrót do Filmowe dyskusje